Kreativ användning av gamla skyltdockor och emballage

Nuförtiden finns det ett stort intresse av att återanvända precis allting. Vi tänker till innan vi kastar något så simpelt som packmaterial. Vi vet att detta ska sorteras på rätt sätt för att vår miljö inte ska skadas. I moderna butiker så kan man återanvända gamla skyltdockor och klädställ såväl som emballage. Låt oss kika lite närmre på några spännande sätt att göra detta på…

/skyltdockor.jpg

Återanvändning av gamla skyltdockor

Vem minns den tid då skyltdockor inte spelade en central roll i skyltfönster för klädbutiker? Vi är vana att se dessa imitationer av människor och tänker kanske inte så mycket på saker som vad de är gjorda av. Vi funderar kanske inte heller på vad som händer med en gammal skyltdocka som inte längre behövs för att det har kommit nyare dockor.

Exempel på kreativ återanvändning av skyltdockor:

  • Som konstnärlig installation – Med en gammal skyltdocka kan man göra saker som kanske inte hade varit lämpligt med nya. Det går att skapa små konstverk och förändra dockan på ett sätt som gör att kunder hajar till och reagerar. Detta kan också leda till att du får en alldeles unik atmosfär i butiken.
  • Som dekor – Det går också att ta delar av skyltdockan som inte längre används för att skapa unik dekor. Kanske kan man visa vägen till provrummen med en arm som pekar i rätt riktning.
  • Nya funktionella möbler – Detta ser vi inte var och varannan dag men det finns butiker som har återanvänt skyltdockor för att skapa nya möbler. Det kan vara ett bord eller en hylla där dockan ingår i strukturen. På detta vis går det att kombinera konsten med funktionalitet.

Återanvändning av emballage

Vi ser ofta på emballage som till exempel plastemballage som ett engångsmaterial. Det slängs för återvinning då det har gjort sitt jobb. Men emballage som äldre förpackningar kan omvandlas till nya displayelement. På så vis kan butiker minska sitt avfall samtidigt som kundernas engagemang och nyfikenhet ökar.

Några exempel på nya användningsområden:

  • Lådor som displayställ – Det går att använda gamla lådor och kartonger för att skapa unika ställ och visa upp produkter. Detta kan skapa en rustik känsla samtidigt som det är miljövänligt. Men det kräver rätt känsla och stil för att det ska se bra ut förstås.
  • Innovativa skyltfönster – När man använder återanvänt emballage på ett kreativt sätt så kan det bli spännande saker som iögonfallande skyltfönster. Det här kan ju också vara något som visar att butiken engagerar sig i miljöfrågor.
  • Som dekorationer – Det går också att använda äldre förpackningar som material för tillfälliga dekorationer. Precis som att barn får pyssla på detta vis i skolan så går det ju att göra väldigt vackra och estetiskt tilltalande dekorationer med hjälp av överbliven kartong.
11 Jan 2024